Hjälpresurser för spelberoende

Nationella stödlinjen för spelberoende och anhöriga

Kontaktväg Öppettider
Telefonnummer: 020 – 81 91 00 Kl 09:00-21:00 helgfria vardagar
E-post: använd e-postformuläret på sajten eller skicka direkt till info@stodlinjen.se Man kan givetvis skicka sitt meddelande när som helst, men personalen som besvarar mejlen gör det endast på vardagar kl 09-21.

Du kan nå Nationella stödlinjen genom att ringa, skicka e-post eller använda chattfunktionen på websajten.

Nationella stödlinjen är tillgänglig för dig oavsett om du är spelberoende eller om du bara har frågor och funderingar kring ditt spelande och risken för spelberoende. Man kan till exempel kontakta Nationella stödlinjen för att få prata om sitt nuvarande spelande och försöka se finns några symptom som indikerar ökad risk att utveckla ett spelberoende framöver.

Stödlinjen drivs av Centrum för psykiatriforskning, Stockholms läns landsting/Karolinska Institutet, på uppdrag av Socialdepartementet. Den är öppen för alla i hela landet, det är alltså inget krav att man tillhör Stockholms läns landsting för att man ska få hjälp. Man behöver varken uppge vem man är, var man bor eller vilket landsting man tillhör – man kan välja att vara helt anonym om man så vill.

Att kontakta Nationella stödlinjen är helt gratis.

Nationella stödlinjen på Facebook

Spelberoendes förening

Du kan antingen vända dig till Spelberoendes riksförbund eller direkt till någon av de lokala föreningarna runt om i landet. Föreningarna organiserar bland annat stödgrupper, och på riksförbundet sajt finns massor av matnyttig information om spelberoende och vilken hjälp som finns att få. Flera av föreningarna erbjuder även stöd i form av enskilda samtal.

Information om hur du kan komma i kontakt med respektive lokalförening hittar du på riksförbundets sajt.

Lokalföreningar

Ort Info
Borlänge Träskogatan 10
784 37 Borlänge

Möten på helgfria torsdagar 18:00-20:00.

Göteborg Masthuggsliden 4, Göteborg

Jourtelefon dygnet runt: 031-84 33 64

Möten måndagar och torsdagar 18.30 – 20.30

Halmstad Kungsgatan 24 B
302 45 Halmstad

Möten på onsdagar 18:00-20:00

Luleå Stationsgatan 72

Luleå

Möten onsdagar udda veckor 18:00-20:00

Malmö Olof Palmes Plats

Malmö

Möten tisdagar och torsdagar 18:30-21:00

Norrköping Matteusgården IOGT-NTO (ingång från Oxtorget på baksidan)

Norra Promenaden 108

602 18 Norrköping

Möten torsdagar 18:00-20:00

Piteå Gruppmöten och enskilda samtal arrangeras efter önskemål. Ring 0736-36 97 56 för mer information.
Staffanstorp (Skåne) Storgatan 9

Staffanstorp

Möten på tisdagar, torsdagar och söndagar. För information om aktuella tider, ring 0725-30 46 46.

Stockholm Skogvaktargatan 11

Stockholm

Möten onsdagar 18:00-19:45.

Sundsvall

Thulegatan 5 (Studieförbundet Vuxenskolan, ingång till vänster om apoteket)

För information om när möten hålls, ring 072-711 57 31 eller 0730-27 15 28.

Västerås Sjöhagsvägen 6A

Västerås

Möten måndagar 18:00-20:00

Örebro

Ribbingsgatan 1-3 (Råd & Stöds lokal)

Möten torsdagar 18:00-19:30

Östersund Stora kyrkans församlingsgård, 1 tr. (inne på gården)

Möten onsdagar 17:00-19:00

Spelberoendegruppen

Spelberoendegruppen är en sammanslutning av självhjälpsgrupper. Självhjälpsgrupperna har kamratstödjande verksamhet och det är tillåtet att vara anonym. Förutom kamratstödjande möten arrangeras även andra aktiviteter, inklusive sociala aktiviteter för personer som vill avhålla sig från spelande. Det går också att kontakta lokalgrupperna för att boka enskilda stödsamtal.

För närvarande finns verksamhet på följande orter:

  • Eskilstuna
  • Gävle
  • Jönköping
  • Lidköping
  • Skellefteå
  • Sundsvall
  • Umeå
  • Västerås
  • Örnsköldsvik

Hos spelberoendegruppen.com hittar du information om de olika lokalföreningarna, inklusive information om när och var de håller möten.

Distanshjälp via Skype

Det går att delta på självhjälpsmöten för spelberoende via Skype på torsdagar 18 -20. Ett bra alternativ för den som till exempel bor långt från en lokalförening eller har svårt att komma ifrån hemmet för att gå på möten. För mer information, kontakta hjalp@spelberoendegruppen.com.

Anonyma Spelare (Gamblers Anonymous)

Gamblers Anonymous grundades i USA år 1957 och bygger på samma principer som Anonyma Alkoholister (AA). I Sverige heter organisationen Anonyma Spelare.

Anonyma Spelare är en gemenskap av spelare som träffas i grupp för samtal och delande av erfarenheter, på samma sätt som den mer välkända Anonyma Alkoholister. Man får komma på möten även om man själv inte vill prata om sina upplevelser; man kan komma bara för att lyssna på andra om man så föredrar. Anonyma Spelare använder sig av ett tolvstegsprogram som inspirerats av de som används av AA.

Exempel på orter där Anonyma Spelare har verksamhet:

Ort Info
Forshaga (i Värmland) Församlingshemmet Forshaga Kyrka

Möten på måndagar 19.00-20.30

Gävle Södra Fiskargatan 5, Gävle

Möten på tisdagar 19.00-20.00

Karlshamn Norra Fogdelycketan 22, Karlshamn

Möten på fredagar 17.00-18:00

Karlskrona Södra Smedjetan 6A, Karlskrona

Möten på lördagar 09.00-10.00

Linköping Klarbärstan 3B (i stadsdelen Valla), Linköping

Möten på lördagar 16.00-17.00

Malmö Värnhemstorget 9B (Grannstationen), Malmö

Möte torsdagar 19.00-20.00 och söndagar 18.00-19.00

Stockholm S:t Paulstan 39A, Stockholm

Möten på måndagar 18.00-19.00

Trelleborg Nytan 10 (Immanuelskyrkan), Trelleborg

Möten på tisdagar 19.00

Psykoterapeutisk behandling

Det är inte ovanligt att människor spelar för att distrahera sig från obehagliga tankar och känslor. Under själva spelandets gång slipper man för en liten stund ifrån den latenta oron, ångesten, ensamheten, tristessen, etc.

Tyvärr hamnar man lätt i en nedåtgående spiral. Efter en spelsession där man spelat bort hyrespengarna eller missat sin dotters födelsedagskalas kommer man högst troligen att drabbas av ännu värre tankar och känslor, och så bli man sugen på att spela igen för att komma bort från dem.

Många som försöker komma till rätta med ett spelberoende behöver därför hjälp med att lyfta fram och hantera underliggande problem – inte bara de akuta problem som själva spelandet har orsakat. Här kan det vara bra att till exempel prata med en psykolog, psykiatriker eller kurator. Kontakta vårdguiden på 1177.se för mer information om hur du kan få hjälp i Landstingets regi.

Kommunens skuldrådgivare

Skulder är en vanlig bieffekt av ett spelberoende. Om privatekonomin inte fungerar kan det vara svårt att få energi över till att kämpa mot spelberoendet, så oavsett om du har små eller stora skulder rekommenderas ett besök hos Kommunens skuldrådgivare. Exakt vad skuldrådgivaren kan hjälpa dig med beror på din individuella situation. Ibland går det till exempel att förhandla med borgenärerna för att lägga upp rimliga avbetalningsplaner och förhindra att skulder går vidare till Kronofogden. Det kan också vara idé att kontakta en bra långivare för att få hjälp med att byta ut många små dyra skulder till en enda större skuld med bättre villkor. I allvarligare fall kan en ansökan om skuldsanering vara något att överväga, och kommunens skuldrådgivare kan hjälpa dig med information om vad det innebär och hur man går till väga.